16 August 2009

На харчи зиёд ва на ранчи зиёд

Ба пиндошти бисёре аз кадбонувон, имрузхо назар ба чанд сол пеш пухтани хурданихои бомазза ва рангоранг барои ахли хонавода хеле душвортар шудааст. Аз як су хуроки яксон зуд ба дили ахли оила мезанад ва ба рушди фарзандон ҳам кумак намекунад, аз суи дигар нарх дар бозор ончунон боло рафтааст, ки барои пухтани таъоми дилхох хамеша ин ё он мавод намерасад.

Чунин ҳол бонувони моро ба ҳангоми омода кардани ғизо барои азизонашон ба сардаргумй мебарад. Намедонанд, чи таъоме пазанд ва ё аз пухтани ғизоҳои якхелаву якрангу дилбазан безор шудаанд.

Дугонаам Рухшона мегуяд, сад бор назди яхдон меравад, дарашро боз мекунад, менигарад, мепушонад, аммо наметавонанд тасмиме гирад.

ТАЪОМИ ОСОНУ МУФИД

Барои кумак ба Рухшоначон ва ба хамаи бонувони азиз, ки дар чунин хол карор доранд, ман ба шумо пухтани хурокеро меомузонам, ки на харчи зиёд дорад ва на ранчи зиёд мехоҳад.

Хушхур, бомазза, фоидаовар аст ва намудаш ҳам зебост. Ҳатто барои дастархони меҳмондорй низ пазируфтанист.

Инак, ки фасли тобистон аст, маҳсулоти даркории ин ғизо ба ҳама дастрас аст. Чи дар бозор ва чи дар боғчаи назди ҳавлй.

Номи ин ғизо картошкаи (ё тавре хамзабонони мо мегуянд -- себи заминӣ) қоқак аст.

Маводи онро барои 4 нафар тахмин мекунам ва дар бараш салат ва ё хуриши дигаре. Омода кардани мавод 5 дақиқа вакт мегирад, чушондан 12 дақиқа ва пухтанаш аз 35-40 дақиқа.

МАВОДИ ЛОЗИМ

1 кг картошкаи нав бо пусташ
3-4 чумча равғани растани
2 чумча соуси хардал (горчиса), агар наёфтед, мешавад бо майонез иваз кард.
2 ё 3 шохчаи занчабил (розмарин)
намак ва мурч ба андозаи даркори

Занчабиле, ки ин чо номбурда шуд, на қаламфур аст. Ин рустании монанд ба райҳон аст, вале баргҳояш бориканд. Буяш аз буи райҳон дида каме тундтар.

Хуроки мазкурро мешавад дар танури барқй ва ё худи танури нонпазй пас аз пухтани нон дар лахчаҳои боқимондаи даруни он низ пухт.

ШЕВАИ ПУХТАН

Танури барқиро то ҳадди 200 дараҷаи С метафсонем. Картошкаро ба дегчае меандозем, ки оби хунуки намакин дорад. Об аз картошка бояд 1 см болотар бошад. Даҳони дегчаро мепушонем ва 12 дақиқа мечушонем.

Дар ин миён дар косае равған ва соуси хардалро ба ҳам омехта мекунем. Картошкаи пухтаро аз об берун меорем ва каме интизор мешавем то андаке сард шавад ва сипас бо ангуштонамон нимкафон (нимпора ва ё нимпалла) мекунем ва руи тобаи танури барқй мечинем (Нигаред ба акси 1).

Пасон ба картошкаҳои нимкафон соуси омодаро мемолем (Нигаред ба акси 2), мурч мепошем, руяш баргҳои занчабил мемонем ва даруни танури барқй мегузорем.

Дар 10 дақиқаи боқимонда дастаки аломатии турбаи барқиро ба руи аломати кабоб (грил) мебарем ва пас аз 10 дақиқа хоҳед дид, чи хуроки лазиз ва иштиҳооваре омодааст. Аз хурданаш ҳаловат мебаред. Ошатон шавад!

СУДМАНДИИ КАРТОШКА

Картошка ё себи заминӣ як сабзавоти хеле фоидабахш аст. Дар таркиби он сафеда зиёд аст ва фарқи сафедаи он аз набототи дигар дар ин аст, ки дар ин сафеда аминокислотахо зиёдтар буда, дар ҷисми инсон зуд хал мешавад.

Дар таркиби он хамчунин калий, тезоби аскорбин ва витамини С низ хаст. Хамеша бехтар аст, онро бо пусташ пазед, зеро дар холи пуст кандани он 40 дарсади сарватхои гизоияш нобуд мешавад.

3 comments:

Anonymous said...

Darvoqe' ba nazar merasad, khuroki kamkharj va khub ast, ammo az jihati kalori va vitamin nachandon ghazoi qawist. Az sue ham agar ziyod az on istifoda kard, khele tez dilbazan meshavad. Qadre khhushk ast.

reza vahab said...

dustan e hamzaban e tajik! dorud! besyar barayam jaleb bud ke tavajjoh e shoma be akhbar e iran ra didam. man yeki az shaeran e iran hastam ke behamrah e dustanam talash darim ta ba javanan e hamzaban e tajik ertebat va ashnaei e bishtari dasgte bashim. khoshhal mishavam agar be weblog e man sar bezanid va peygham begozarid.
rezavahhab.blogfa.com

Anonymous said...

Ташаккур апаи Фарахноз барои ин ресепт. Ман дируз онро истифода кардам ва дар хакикат хуроки хеле олие руи дастхони бечорагии мо пайдо шуда хама аз лаззати он бахравар шуданд. Вакте ба ман ташаккур гуфтанд, ман гуфтам бояд ба амапи Фарахноз ташаккур гуфт, зеро он кас ба мо ин таьоми нарво ёд доданд. Саломат бошед. Боз ресептхои нав ба нав ба мо такдим кунед.